keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Charlotte NC

1 Bank of America construction, Charlotte by Willamor MediaCharlotte sijaitsee siis Pohjois-Carolinassa ja on tämän osavaltion suurin kaupunki. Pääkaupunki Raleighiin on matkaa n. 200 km. Floridan Miamiin 1050 km ja New Yorkiin taas 850 km. Pohjois-Carolinassa lienee n. 10 miljoonaa asukasta, joista 800 000 asuu itse Charlotessa ja pari miljoonaa kaupungin työssäkäyntialueella. Charlotte sijaitsee osavaltiossaan lounaassa aivan etelärajalla Etelä-Carolinaan (Tuulen viemää -osavaltio) nähden. Charlotte on rahamaailman keskuksia, sillä siellä pitää majaansa mm. Bank of American pääkonttori.

Kannattaa huomata, että USAssa kaikille kaupungeille ei ole jaksettu keksiä omia nimiä eli Charlottejakin sijaitseeTeksasissa, Tennesseessa (läntinen naapuriosavaltiomme), Michiganissa ja Iowassa Pohjois-Carolinan lisäksi. Kannattaa siis käyttää perässä lyhennettä NC, jolloin oikean osavaltion Charlotte tulee valituksi. Muita naapureita ovat Tennessee (siellä ovat mm. Nashville ja Memphis) lisäksi Georgia (Atlantan olympialaiset 1996) ja Virginia (tohtori Scarpettan Richmond).

Street Trees - Charlotte, NC by davereid2Että kylmempään ei mennä. Tästä pääsee näkemään keskiarvoisia säätietoja Charlottessa. Ihan sillain celsiuksina. Wundergroundissa on paljon olennaista tietoa paikkakunnan säästä. Ja niistä tornadoista tahi hurrikaaneista ei tässä vaiheessa enempää. Jos haluaa GoogleMapsilla hahmottaa missä: Pohjois-Carolina.
Mitä NC:ssä on sitten nähtävää? Eipä juuri kauheasti, paitsi Atlantin rannikko idässä (vaikkakaan en ole Pohjois-Carolinan puolelle vielä rannikolla käynyt). Yksi maailman kymmenen parhaan joukkoon listattu beach löytyy "meiltä". Ocracoke.
Lännessa taas sijaitsee Appalakkien vuoristo, jonne Charlotesta ajaa parissa tunnissa. Suosittelen Great Smoky Mountainseja; muusta en vielä tiedä. Enkä ajatellut Nascarin syntysijana mainita, enkä niitä kansallisia joukkueitakaan (Carolina Hurricanes ja Panthers).

Charlotte_Photowalk_img-5400 by CATuckerIlmastosta kertoo varmaan eniten se, että Kreikan korkeuksillahan tuo sijaitsee. Rannikolla saattaa olla mukavaa kesällä, joilloin meikäläinen pysyttelee sisätiloissa ainakin silloin, kun crocksit sulaa asvalttiin. Saattaa lämpötila siis nousta sataan asteeseen (100F=38C). Mutta talvella saattaa sataa lunta (mikä on toivottavaa, koska silloin mm. koulut suljetaan), eikä talvirenkaita saa käyttää. Aika lentää siellä 7 tuntia Suomea jäljessä, mikä hankaloitaa sinne matkustamista siten, että vielä 7 tuntia pitäisi jaksaa silloin, kun on jo taktisesti unessa. Charloten (kansainvälinen) lentokenttä on nimeltään Douglas.

Itselleni on ollut ihan riittävän työlästä hahmottaa se, että Carolinat kuuluvat ns. etelävaltioihin eivät siis Jenkkeihin (=pohjoisvaltiolaisiin). NC oli ensimmäinen englantilaisten siirtokunta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kyseessä on (edelleenkin) vauras paikka. Eli orjia on ollut ja liittovaltioon kuuluttu melkein alusta asti. Varsinkin etelä-Carolinan puolella on sisällissodan aikana taisteltu ja siellä on kaunis historiallinen kaupunki Charleston (sekä niitä taistelupaikkoja). Tässä kohtaa on taas sanottava, että muusta en juuri tiedä. Vielä. Tämä kaikki on enemmänkin kirjoista ja netistä opittua. Seuraavassa postauksessa sitten ehkä jo omakohtaiseampia kokemuksia.

Ja historiaa voipi lukaista monestakin paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti