sunnuntai 12. elokuuta 2012

Teatterista!

On vielä kerrottava Charloten teatterielämästä tiedoksi niillekin, jotka eivät ole hehkutuksiani nassukirjasta lukeneet.

Täällä toimii muutama teatteri, joista yksi on lastenteatteri. Suurin on nimeltään Blumenthal Performing Arts ja tämä laitos pitää sisällään (ymmärtääkseni) yhden suuren näyttämön (Tampere Talon kokoluokkaa), jossa pidetään paikallisen orkesterin tuotannot, joitain teatterivierailuja ja keski-ikäistä vanhempien konsertteja sekä 4 tai 5 pienenmpää näyttämöä ympäri uptownia. Lippujen hinnat vaihtelevat 40-140 taalaa.

Blumenthal toimii myös Broadway-vierailujen pitopaikkana ja tarjoaa esityksiin sponsoroituja kausikortteja. Yksittäiset Broadway esitykset maksavat 60 (piippuhyllyllä) - 220 (jokin spesiaalipaketti) taalaa, mutta kausikortilla esityksen keskihinnaksi tulee 50-90,- Ensi kauden ohjelmisto on briljantti: Jekyll ja Hyde (jossa joku American Idoli mukana), Sister Act, Les Miserables, Traces, War Horse, Wicked (huom. meni just Hesassa!) ja THE LION KING. Lisäksi vielä extrat CirqueDreams, American Idiot (Greendayn musiikkiin!) ja Catch me if you can (Leonardo DiCaprio ei tosin esiinny näyttämöversiossa). Tähän sarjaan meillä on Sonjan kanssa liput sunnuntaimatineaan loistopaikoilta! Alkaa marraskuussa ja Lion King viimeisenä sitten elokuussa 2013.

Eikä tässä viela kaikki. Ehkäpä taiteellisessa mielessä kunnianhimoisin paikallinen teatteri on nimeltään Actors Theater, missä olen saanut istua nyt kahtena päivänä seuraamassa NUVOICES -festivaalia eli uusien näytelmien kavalkadia. Systeemi on sellainen, että kolmessa päivässä valmistetaan neljästä näytelmästä versio, jossa näyttelijät esiintyvät pelkitetysti ja vuorosanat paperista lukien. "Esityksiä" on 2-3 kustakin ja jokaisesta näytelmästä on kerran myös keskustelutilaisuus, jossa yleisö voi kertoa mielipiteensä ja keskustella kirjoittajan ja ohjaajan kanssa. Tänään osallistuin myös tuohon keskustelutilaisuuteen mielenkiinnolla!

Liput esitykseen maksavat 10,- kappale tai 30,- jos ehtii katsoa kaikki neljä esitystä (siihen en vielä tohtinut, koska en uskaltanut ajaa kaupunkii illalla eli pimeällä!). Yleisöltä saadun palautteen perusteella vuoden kuluttua järjestettävillä seuraavilla festareilla yksi näistä neljästä on tuotettu sitten "oikeaksi" näytelmäksi ja neljä uutta tekstiä esitellään. Nuo kaksi, jotka näin (Still ja Narrow Daylight) olivat aivan loistavia tekstejä ja esittäjät aivan loistavia näytteijöitä eli odotukset ovat korkealla!

Sillä Actors Theater on valittu vuoden teatteriksi useita kertoja ja ohjelmisto ei ole kaikille katsojille suunnattua hömppää. Syksyllä on luvassa mm. Yasmina Rezaa ja tottakai tännekin on tarjolla sarjalippuja... 25,-/esitys saisi nähdä kaikki produktiot tai käyttää kaikki 6 lippua miten haluaa tai sitten puolet halvemmalla saisi liput ennakkoesityksiin eli koeyleisöksi. Ennäkkoesitykset on tietenkin sidottu määrättyihin päiviin, mutta mullahan ei ole muutakaan tekemistä.

Tai sitten voin liittyä Actor's Theaterin vapaaehtoiseksi ja osallistua sitä kautta toimintaan. Tai lahjoittaa haluamansa summan rahaa, niin pääsee käsiohjelmaan. Tai ostaa oma penkki salista... Nämä lahjoitukset teatterille ovat niitä verotuksellisesti vähennyskelpoisia täällä päässä maailmaa.

Tässä olisi nyt näitä ovia, joita voisi aukaista; tai edes vähän raottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti