lauantai 15. syyskuuta 2012

Kuningattaren kaupungin viehkeys

Charlotten keskusta eli uptown on kaunis ja viihtyisä. Sieltä löytyy suihkulähteitä, puistoja, kahviloita (mm. Amelie's), ruoka- (Dean deLuca) ja kokoontumispaikkoja sekä mainioita museoita (kuvapäiväkirjassa monta kuvaa Levinen museosta). Kesti jonkin aikaa ennen kuin tajusin, mitä sieltä totaalisesti puuttuu: marketit, tavaratalot ja putiikit! Kunhan vain oppisi sietämään noita jättikiekuravaltateitä, niin sinne voisi hurruutella useamminkin vain lojuskelemaan ja päivittelemään (itsekseen) (jakku)pukuihmisten erinomaisen surkeaa ryhtiä ja äärimmäisen vinoja lantiokoreja. Naiset korkokengissään ovat varsinaisia selviytymistaistelijoita!

Pianaikaan alkavat myös vuoden parhaat ulkoilukelit ja ulkoilla voi omassa naapurustossa (täällä siis on suhteellisen kivasti jalkakäytäviäkin) tai sitten lähteä greenwaylle. Lähimmälle on matkaa muutaman maili ja "polut" ovat asfaltoituja ja väliin on rakennettu lankkusiltaa (leveyttä pari metriä), sillä Charlotte on rakennettu suolle. En ole vielä käynyt lenkkipoluilla sateen jälkeen, jolloin pääsisi näkemään tulvivaa kaupunkia eli liejua.

Jos viitsii ajaa hivenen pidemmälle, niin vaihtoehtoja tuntuu löytyvän joka mutkan takaa (täällä siis panostetaan liikkumiseen ja lenkkeilyyn kovasti). Meidän suosikkimme on Colonel Francis Beatty Park, jossa voi kävellä ihan metsässä. Eli maastopyöräilijöille ja kävelijöille rakennetulla polulla, joka luikertelee monta mailia suhteellisen pienellä alueella. Ja maan tavan mukaan puistosta löytyy mm. piknik-paikkoja, kalastusmahdollisuus, jalkapallo-, koripallo- ja baseball-kenttiä ja tietenkin WC:t. Ja jos ihan maalle (ja järveen) haluaa, niin sitten kannattaa hurauttaa Waxhaw'hin Union Countyn puolelle Cane Creek Parkiin.

Mutta sitten se, mikä minut yllätti ja yllättää yhä edelleen, on kaikinpuoleinen vihreys! Vihreyttä ei löydy vain puistoista tai erikseen istutetuista osioista (niitäkin on runsaasti), vaan koko (etelä-)Charlotte on vihreä. Kaikkea ei siis ole sullottu puolen kilometrin asemakaavaan, vaan nämä alussa kovasti sekoittaneet 2-3 mailin "korttelit" mahduttavat sisäänsä puistoja, ryteikköä, puustoa ja pensaikkoa. Yllättävästi myös keskeltä asuinaluetta löytyy metsikkö (jonne on rakennettu kävelytie) ja Blakeneyn ostoskeskuksesta pohjoiseenpäin lähdettäessä löytää itsensä yhtäkkiä mutkaiselta kinttupolulta, jonka varrella on hevoshaka. Ja sitten taas puolen mailin päästä vastaan tulee Ballantynesin kauppakeskukset. (Siellä on muuten juuri se asuinalue, jonne haluaisin; helpoin kulku Ardrey Kelliin ja Torringtoniin=Jaken työpaikka ja "maalla", mutta ihan keskustassa.)

Pieniä järviä (osa vain lammikkoja) löytyy myös melko lailla ja niitäkin arvostetaan. Sen näkee siitä, että niissä kaikissa on suihkulähde! Vesi on ruskeaa, eli ei houkuta uimaan, mutta se johtunee maapohjasta. Kun olimme bileissä Lake Wylien rannalla(?), niin sinne kyllä kaikki pulahtivat uimaan. Oli myös hauska katsella, kun porukat ankkuroivat moottoripaattinsa keskelle järveä, ottivat oluttökin ja istahtivat hiekkasärkälle jonossa. Tämä siis mukava vaihtoehto niille, jotka sielläpäin asuvat: ei tarvitse klooriammeessa pulikoida. (Siellä näimme myös miten paikallinen surffasi(!) moottoriveneen peräaallossa; melkein teki mieli mennä itsekin, kun tiesin, että veden syvyys oli kainaloihini!) Lake Normania (joka on jättimäinen tekoallas) en ole vielä livenä nähnyt.

Sitten täältä löytyy vielä muutama golfkenttä. En siis todellakaan harrasta kyseistä lajia, mutta siihen ei voi olla törmäämättä, jos kotoaan lähtee. Kolmen mailin sisältä löytyy 3 kenttää, kymmenen mailin säteeltä 7 ja jos ihan kovasti laajennetaan, niin alle 17 mailin säteellä sijaitsee 10 golfklubia. Tervetuloa liikkumaan Charlotteen!

Kaikista yllämainituista jutuista (paitsi golfkentistä) on kuvia kuvapäiväkirjassa. Blogger ja miniläppärini eivät oikein innostu kuvien lataamisesta blogiteksteihin; varsinkin kun suurin osa kuvista on otettu iPhonella suoraan Snaplogiin. Snaplog lataa seuraavan sivun vähän hitaahkosti, mutta kärsivällisyys palkitaan: kuva kertoo aina enemmän kuin tuhat sanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti