maanantai 27. tammikuuta 2014

Sää ja lämmittäminen

Breakfast area
Tosiasia on siis se, että tämä todellakin osoittautuu vuosikymmenten kylmimmäksi talveksi! Ei ole kivaa ei, sillä äijäkin käkkii kotona kaikki illat, kun golf-klubi on suljettu miltei kaksi viikkoa. Siis, koska on liian kylmä.

Öisin on siis käynyt pakkasella jo useamman kerran ja varsinkin tuulisella ilmalla sen tosiaankin tuntee. Alakerrassa käy sellainen viuhu, että oksat tippuu joulukuusesta. Takasta puhaltaa ja ulko-ovista viuhuu, vaikka on tiivistetty niin, ettei meinaa saada lukkoon, kun tiivisteet ottaa vastaan. Mutta siis tuulikaappia tai oikeastaan edes eteistä ei tunneta, joten yksinkertainen ovi on aina yksinkertainen. Ja meidän aamiaisnurkkauksen  ihanat, kauniit ja täysin tuulenpitämättömät, yksinkertaiset ikkunat tuovat hyisen alle 10 asteen lämpötilan aamuisin kyseiseen nurkkaukseen. Tästä syystä olen siis pakotettu nauttimaan aamiaisen sohvalla telkkarin edessä, jonne olen sijoittanut myös irtolämmittimen pitämään itseäni hengissä. Takkaa, kun ei tohdi joka aamu laittaa posottamaan kaasuja maailmalle.

Likan lämmitin. P.S. n. 45 neliön huone
Öisen kylmyyden tuntee myös yläkerrassa liiallisena hiostumisena, sillä talomme lämmitysjärjestelmä tuntee vain yhden säätönäppäimen. Ja kaikki suomalaiset (samaa en tokikaan nykyisellä koulujärjestelmätuntemuksella väitä paikallisista ihmisistä) tietävät, että lämpö nousee ylöspäin, joten kun alakerta jäähtyy, niin yläkertaa muodostuu korkeapaineinen hikikasauma. Mikä ei edesauta nukkkumista! Eli muistakaatteen siis kylminä, ja eritoten tuulisina, öinä vähentää lämpöä! Ja sitten aamulla hiippailla huopatossuissa alakertaan!

Myös likka on ottanut omaan huoneessaan, joka on siis bonus-huone eli autotallin päällinen tila, oman säätelyjärjestelmän. Katto on siis lähellä eikä sisäkaton ja ulkokaton (no olisipas kerrankin käyttöä erittelylle sealing - roof) välissä ole ilmatilaa. Hänpä blokkasi lämmityskanavat (jotka siis puhaltavat samoista kanavista kuin viilennyskin: katosta alas) kiinni ja nukkuu kahden täkin alla kylmässä huoneessa. Varsinainen lämmittäminen tapahtuu sitten pienellä autonsisätilalämmittimen kokoisella laitteella. Muuten hänen huoneensa olisi siis sauna; juu juu, mutta kun ei ole sitä höyryn poistoputkea, eikä likka tykkää jos kasaan kiukaan yhteen nurkkaan, se on varattu kiukkuiselle linnulle!

Meikän pelastus
Melenkiinnolla tässä sitten odotellaan kustannuksia, jotka siltikin jäänevät kesäisen kylmentämisen jalkoihin, mutta koska tämä on eka talvi tässä talossa, niin eihän sitä koskaan tiedä. Ja ihon kuivuminen on muuten ihan yhtä iso ongelma (jossei isompikin, sillä kylpeminen ei tosiaankaan tee iholle mitään hyvää) kuin Suomessakin; jostain puhaltaa koko ajan ja sehän kuivattaa ilmaa totaalisesti. Toistaiseksi en kuitenkaan halua hankkia vielä yhtä vehjettä tuohon kostauttamaan. Voi olla, että ensi talvena sitten uusitaan sisustusta niin, että yksi seinä on varattu kaikille laitteille. Huoh.

Mutta ette tiedä kuinka siltikin tykkään tästä talosta! Juurikin katselen upeaa auringonnousua keittiön (anteeksi, siis aamiaisnurkkauksen) ikkunasta: sieltä se pykeltää ylös Blakeneyn ostoskeskuksen takaa kaikissa kauniissa väreissä. Ja tänään on aika nauttia: luvattu reilua kymmentä astetta (auringon kanssa se on huomattavasti lämpimämpi) ja tiistaina sitten miinuksen puolelle PÄIVÄKSI, joten se on kylmä se. Tarkoittaa mitä todennäköisemmin kouluille kahden tunnin viivästyksiä aamuisin (juu, nukkuma-aika otetaan kiitollisuudella vastaan) ja jos lunta tulee, niin ovatten varmaan kiinni koko päivän. Eikä tämäkään kuulkaas enää ole niin kovin ihmeellistä; maassa maan tavalla.

Katan aamiaisnurkka
Mutta mielenkiintoista ja keskustelua herättävää on se, että meistä etelään on tulossa talvimyrsky ja ennustetaan noin kymmenen sentin lumipeitettä. Sellaista ei liene tapahtunut koskaan (korjaan tämän tarvittaessa, kun asiasta lähipäivinä meuhkataan) ja tosiasia on, että kaaos on luvassa. Floridaan asti ei taida lumisade yltää, mutta sitä on luvattu koko kaistaleelle meidän ja Floridan välissä. Southern style in snow - saas nähdä-

Lumista talvea vaan sinne koto-Suomeen. Tänne soisin keskiviikoksi ja torstaiksi kahden tunnin delayn, mutten koulujen sulkemista, sillä delaytä ei tarvitse korvata, mutta kokonaiset päivät täytyy käydä istumassa lauantaisin. Ja siihen ei nyt pysty eikä kykene. Niin, ja se aurinko edelleen paistaa miltei joka päivä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti