maanantai 13. tammikuuta 2014

Ja yhtä kokemusta rikkaampana!

Käväisin siis tekemässä sen Pohjois-Karoliinan Hierontatoimikunnan vaatiman testin, joka täytyy läpäistä, jotta saa luvan toimia hierojana ja koskea ihmiseen. Siis ihan iholle asti. Hyvin meni, mutta koska tämmöisiä testauksia ei kotomaassa tehdä, niin kerronpa tässä mistä on kyse.

Ensinnäkin sinulla täytyy olla lupa tehdä testi eli olet aikaisemmin tilannut anomuspaketin, jossa on ohjeet siitä, miten hierojaksi pääsee. Tämä paketti maksoi 25 taalaa, joka oli pankkisekillä (henkilökohtainen sekki ei siis kelvannut, vaan tätä varten oli mentävä pankkiin ja pyydettä sekki) lunastettava. Ennen tätä oli oltava koulussa eli kuka tahansa ei pakettia saa lunastaa. Paketin mukana tuli tunnusnumeron, joka oikeutti ns. etiikkatestin tekemiseen. Tämä on tietenkin monivalintatesti netissä ja siitä on saatava 100%, mutta sen saikin tehdä niin monta kertaa kuin huvitti.

Tämän jälkeen oli sitten luotava tunnukset Pearsoniin, joka on yhtiö, joka järjestää ja valvoo näitä testikeskustestejä. Kun tunnukset oli saatu (ja olemassaoloni verifioitu eli tietoni löytyivät osavaltion tietokannasta), sain lunastaa 290:llä (tämän saattoi maksaa nettimaksuna (luotto)kortilla mahdollisuuden varata aika testikeskuksesta. Niitä löytyy 10 mailin säteellä kaksi kappaletta, joten parin kolmen viikon päähän ajan sai suhteellisen hyvin.

Sitten ei muuta kuin opiskelemaan noita sataakahtakymmentäviittä kysymystä varten. Koska kyseessä on monivalintatesti, niin ei kannata opetella liian suuria kokonaisuuksia, vaan todellakin harjoitella monivalintoja. Harjoitustestejä löytyy netistä, jos osaa (viitsii ja jaksaa) luoda tunnukset systeemeihin, jotka ovat tavallisimmin osa julkaistuja kirjasarjoja. Evolve-nimisessä systeemissä sitten junnasin kahdeksaa mallitestiä, joista toinen oli opiskelemastamme kirjasta ja toinen patologiakirjasta. Olen siis pistänyt päähäni noin 1500 kysymyksen vaihtoehdon a, b, c tai d.

Osa kysymyksistä (sekä harjoitustesteissä että itse testissä) on täysin itsestäänselvyyksiä tähän tyyliin: Jos toimit hierojana kotonasi, täytyy huolehtia a) talossa on yli 500 neliötä b) postilaatikko on punainen c) talossa on vessa d) talosi julkisivu on siirtomaatyylinen.  Osa kysymyksistä taas on visaisia siinä mielessä, että täytyy muistaa jokaisen sairauden oireet täsmällisesti tai mikä elin tuottaa mitäkin hormonia. Minulle teki vaikeutta oppia muistamaan eri rauhaset (pituital, pineal, thyroid, spleen ja osa on jo unohtunut) ja niiden erittämät tuotokset tai aivojen eri osien (cerebrum, cerebellum, medulla oblongata, diencephalon, brain stem...) toiminnot puhumattakaan hengitys- ja ruuansulatuselimistön sanastosta. Eniten minua ärsyttivät täysin triviaalit kysymykset, kuten millä lomakkeella ilmoitetaan tulot, mikä on yleisin kuolinsyy Amerikassa. Haastetta tuottivat myös seuraavien ilmausten muistaminen (sekä virallisesti että puhekielen ilmaus): pihtipolvet, länkisääret, kyttyrä, siivet, vasaravarpaat, joutsenkaula jne, joita ei siis puhekielellä tokikaan löydy kirjoista.

Mutta läpi meni että räpsähti, joten se siitä sitten. Tänä aamuna minua eniten jännitti se, ehdinkö 77aa ajoissa paikalle (aikani oli 9.15 ja paikalla tuli olla 8.45); muuten ei ongelmia, mutta jos jossain rysähtää, niin puoli tuntia ylimääräistä menee heti. Toinen jännityksen aihe oli, että oliko varmasti riittävästi oikeita dokumentteja mukana! Sisään ei pääse, jos ilmoituksessa oleva nimi ei täsmää juurikin oikein. Eli passi ja viisumi on oltava ja lisäksi toissijainen tunnistusmuoto (esim. ajokortti). Varuiksi otin sitten työluvan ja sosiaaliturvalanketinkin mukaan... ja pääsin sisään. Mitään ei saanut olla mukana testikopissa (ei edes vesipulloa tai lakkia päässä) ja aikaa oli 2 tuntia 15 minuuttia (jätin 55 min. käyttämättä). Juu, ja jos et mene paikalle tai tyrit, niin seuraava yritys maksaa taas 290.

Nyt sitten nautitaan tästä hivenen aikaa (ylihuomenna taas klinikalle) ja kerätään kärsivällisyytta viimeisen kolmen kuukauden kouluputkea varten. Määrätyt tunnit koulussa ja vähintään 70% kaikista testeistä on siis edelleen saatava kasaan ennenkuin voin anoa osavaltion toimilupaa. Ja sitten taas lähetellään sekkejä ja haetaan verifikaatioita notaarilta ja sormenjälkiä poliisilta. Ai niin, testikeskuksessa ei enää otetakaan sormenjälkiä (koska ne ei ole luotettavia!?!) vaan kämmenjälki (palm print) sähköisesti. Eka kerta semmoistakin sitten annoin.

Näihin tunnelmiin :-)

4 kommenttia:

 1. Onnea hyvästä tuloksesta ! Kävin itse pari kuukautta sitten tälläisessä virallisessa testissä ja olin aika yllättynyt, kun pyydettiin jopa kääntämään taskut farkuissa ulos - ettei siellä vaan olisi mitään lunttilappua. Pelkäsin enemmän että siellä olisi jotain pesukonemöhnää. Ja kun taskun kääntämisestä selvisin, sitten piti nostaa housunpuntteja sen verran, että mahdolliset sukassa olevat luntit paljastuvat.

  VastaaPoista
 2. No huh sentään mitä säätämistä! Tuosta valmistautumisestahan saisi itselleen jo työn. Onko teillä vielä jonkinlaista valmistumisenjälkeistä seurantaa vai saako jo sitten keskittyä rauhassa työntekoon? Harva varmaan on kaksinkertaisen tutkinnon omaava hieroja. Onnea!

  T: E, kjk- ja h-kollega

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia vaan!
  Mutta urakka siis jatkuu, eikä tämä ollut likipitäen viimeinen byrokraattinen koukero ennen kuin saan tehdä töitä hierojana. Pysykää siis kanavalla!

  VastaaPoista