tiistai 5. helmikuuta 2013

American highschool

Tassa tulee muutama sananen amerikkalaisesta koulusysteemista nain aidin nakolulmasta. Tietoni ovat vajavaiset ja saan kuulla korjauksia illansuussa, mutta kerronpa silti.

Toinen lukukausi on siis menossa ja 'lukiolaisen' elama on pikkuisen helpottunut, kun English ja Psychology on nyt lusittu erinomaisin arvosanoin. Olihan se tiukkaa, kun ensimmaisen puolen vuoden aikana piti analysoida Romeo ja Julia alkuperaiskielella (juu, sita vanhaa siansaksaa paikallisellekin nuorisolle). Talla lukukaudella opitaan sitten sciencia ja maailmanhistoria. Siis koko historia sivilisaation alusta nykypaivaan.

Mutta tassa vaiheessa mukaan tuli myos liikunta ja terveystieto (Heath ja PE) ja siinapa sita onkin suomalaiselle ihmettelemista! Lukukauden eka puolisko (siis 2,5 kk) on liikuntaa ja toinen puolisko sitten terveysasioita. Liikuntaa on siis meidan neitosen highschool uralla tasan nama 2,5 kk joka paiva sen puolitoista (tasmallisine toistuvine alku- ja loppuverryttelyineen) tuntia! Taman jalkeen sita ei ole pakko valita. Toki tyrkylla on jatkossa cheerleadaamista, aerobikkia jne., mutta neljan vuoden pakollinen liikunta on mahdollista hoitaa seuraavan parin kuukauden aikana.

Liikuntaa varten oli sitten ostettava koulun paita (samanmoinen paidanosto tulee meikalaisellekin eteen oman koulunsa kanssa) ja sortsit. Tai sortseiksi kelpasi myos Targetista haetut (lyhyemmat ja paremmat) juuri oikean variset (Ardrey Kellin violetti) sortsit, mutta asu on siis tarkkaan saadelty. Pihaliikunnassa saa olla omat verkkarit, mutta ennakkoon ei tiedoteta milloin on pihaliikuntaa. Aika usein kummiskin eli pahimmilteen odotetaan, etta mukaan on pakattu seka ulko- etta sisalenkkarit. Liikuntatunnit on yhteisia poikien kanssa eli esimerkiksi frisbeegolfissa on ylimaaraisia saantoja, joiden mukaan pelivalineen on kaytava tytolla ennenkuin saa 'maalin'. Muutenhan koko homma olisi poikien pelaamista ja tyttojen peilaamista. Mutta kivaa se kuulemma on, pelata yhdessa ja pojat taalla osaavat olla kohteliaita ja ottavat huomioon (myos tallaiset tadit; oikein kohteliaita ja mukavia keskusteluija voi syntya 16-vuotiaiden poikien kanssa).

Tiukka pukukoodi kieltaa sitten myos lippalakit ja huivit liikuntatunnilla (tassa lienee jokin jengimerkkilippisjuttu takana), joten kun tassa kelit lampenee, niin meikalaisen likka joko pyortya pokrayttaa sinne koulutalon ymparijuoksulle tai pistaa paahansa laittoman lippalakin! Hiuksia muuten ei tarvitse laittaa kiinni; tata tytar kovasti ihmetteli, kun kaikki muu on saadelty.

Koulussa on muutenkin tiukahko pukukoodi, joten normaalisti vain 5%lla tyttoja on kielletyt legginssit tai joogahousut. Hamosen olisi ulotuttava alemmas kuin sormenpaat ja naruolkaimelliset topit on kielletty. Nyt kun on homecoming -viikko, niin joka paiva on joitain kevennyksia pukukoodiin eli tanaaamuna koulun pihassa 98%lla tytoista oli legginssit. Myos topit ovat tanaan sallittuja (takkien alta niita ei tytoilla nakynyt), joten bongasin muutaman narutoppiin pukeutuneen poikalapsen! Nuoriso osaa siis pitaa hauskaa...

Suuressa koulussa on siis paljon mahdollisuuksia ja upeista kuoroista olenkin jo kertonut. Koulussa toimii myos sisainen tv-kanava, josta tulevat kaikki kuulutukset. Siis kuvan kanssa ja osa on ilmeisen uutismaisessa muodossa. 'Uutistenlukijaksi' saa hakea ja kuulemma erityisesti saapoika on mainio. Erityistilaisuuksia varten tehdaan tietenkin 'utisvideoita' eli mediakasvatusta on tarjolla. Itse kylla ihmettelen, etta milla ajalla nama kaikki koulutuntien ulkopuoliset jutut oikein tehdaan!

Erityisesti ihmettelen urheilijoita, joilla reenit alkavat heti koulun peraan ja niissa saattaa vierahtaa se 3 tuntia. Sitten on viela kotitehtavat (joita edelleen on, joskin nyt niihin menee vahemman aikaa) ja koulu alkaa taas aamulla 7.15. Muutkin harrastukset seuraavat koulupaivaa eika valiin valttamatta jaa edes pienta ruokataukoa. Jarkevyyden huippu on autokoulun teoriaosuus (se on meilla nyt onnellisesti takana), jolloin lapsukaiset nukkuvat 12 paivaa tarkkaan saadellyn ohjelman mukaan kello 14.20 (koulu loppuu 14.15) - 17.00. Ei yhtaan jaloittelutaukoa valissa.

Samanlaista amerikkalaisuutta on myos se, etta Middlecshoolissa (jotain 5-6-luokat) rehtori saa paattaa, onko paivalla valitunti vai vietetaanko kesken oppituntien 'aivojumppahetkia'. Ja jos naita aivojumppahetkia on paatetty viettaa, eika luokan opettajaa asia kiinnosta, niin sitten vaan kuunnellaan opettajaa koko paiva. Yksi tauko esiteinien 7-tuntisessa koulupaivassa!

Opettajaa kuunnellaan myos aikuisten ESL-koulutuksessa, jota mainostettiin interaktiivisena, aktivoivana ja hauskana kurssina. Kolmannen paivan opetuksesta 50% oli kieliopin selitysta, 10% opettaja luki ja sitten tehtiin testia. Loppuun oli varattu aktivointiharjoitus, jota ei ehditty tehda. No, parempaa sopii odottaa, eika tama asia mitenkaan minulle kuulu...

Koulusysteemista viela se, etta alkuvuonna ja loppuvuonna syntyneet lapset laitetaan eri luokille. Heina- ja elokuussa syntyneiden vanhemmat saanevat paattaa aloittaako lapsi koulun aiemmin vai myohemmin. Tytar olisi siis taman systeemin mukaan jo sophomore, mutta Suomessa syntyneena joutui aloittamaan freshmanina. Kaytannossa tama tarkoittaa sita, etta lukiolaisten ikahaarukka on 13-18 vuotta. Tytonkin parhaista kavereista yksi taytti/tayttaa juuri 14 silla fiksuna likkana on skipannut yhden luokan valista. Talla logiikalla meilla olisi varmaan jo juniori.

Niin ja homecoming tarkoittaa niita tanssiaisia edeltavia touhotuksia! Nayttavat olevan siis kaksi kertaa vuodessa ja niihin liittyy kaikkea oheistoimintaa. Varmaan paaosin jotain urheilujoukkueisiin ja niiden suorituksiin liittyvaa, mutta tassa asiassa tytar on tullut aitiinsa eli naista ei kovasti huudella. Valentinen paivan tienoilla olisi kuitenkin Friends Clubin tanssiaiset, mutta en tieda mita se loppujen lopuksi tassa perheessa tarkoittaa... Koulun tanssiaisiin on siis mahdollista menna kaikkiaan kahdeksan kertaa, saa nahda milloin alkaa tanssiaispuvun ruinaaminen. Ei viela tana lukuvuonna kummiskaan.



Joukkuepaita, ei se liikkapaita


Kuoron esiintymisasu

1 kommentti:

  1. Likka räppäili mun koneella kymmenisen minuuttia ja ny mulla on sitten suomalaiset kirjaimet tässäkin koneessa. Kunhan vaan muistan missä ne on... Eli jatkossa saatte taas lukea ääkkösiäkin!

    VastaaPoista