keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kevättä hampaassa

Nyt on sitten ostettu välilehtiä, vihkosia (en aio opetella amerikkalaista tapaa käyttää index-kortteja sanojen opetteluun), erivärisiä tarroja ja muistilappusia sekä kyniä. Olen myös kalenterittanut aikataulut syyskuun puoliväliin asti (juu, jokainen testi, sanakoe, tehtävä, palautus ja jokaisen päivän ohjelma on ennakkoon määritelty ja meille jaettu), avannut (päivittänyt, sulkenut ja uudelleenavannut) läppärini, kantanut kaikki opukset tähän sohvalle ja virittäny tv:n Frendit-kanavalle eli on korkea aika: kertoa rakkaasta hampaastani!

Juu, siitä samaisesta hampaasta, joka jäi koto-Suomeen, mutta jälkeenjäänyt kanava ikenessä on sen verran koti-ikäväistä sorttia, että se päätti alkaa kiukuttelemaan, kun saattelin rakkaan Tupsun lentokentälle Suomeen lentoa varten. Tai no, mitään saatellut, vaan tipautin terminaalin eteen ja kurvasin tieheni, sillä Charlotte-Douglasin kentän P-talot ovat remontissa eli vaihtoehdot ovat seuraavat: jättää auto pitkäaikaisparkkiin ja raahata matkalaukut sieltä bussilla terminaaliin, maksaa valet-parkista tai toimia kuten toimin; terminaalin edessä saa pysähtyä pariksi minuutiksi, mutta sitten jo hätyytellään pois.

Tutkailin lievää jomotusta (enkä vieläkään herttimaleijaa osaa sanoa sitä englanniksi, vaikka olen kasan kipusanoja tuosta reilu-800 -sivuisesta opuksesta jo alleviivannut) viikonlopun ja upotin kanavaan rutkasti jodi-sprii-linimenttiä (jodi on muuten iodine eli kuuluu sarjaan "milteimahdoton" lausua), muttei antanut sielu periksi runnoa hammaslankaa sinne sillan alle ja hammasväliharja ei väkivallatta kohteeseen iskostunut. Tänäaamuna sitten rohkaistuin poikkeamaan hammaslääkäriin kyselemään, mitä tehdä. Hampaasta (tai siis sillasta) otettiin sen siliän tien röntgenkuva (pitäisikö huolestua, tämä oli kolmas kerta, kun hampaistoani kuvattiin!) ja hammaslääkäri tutki kuvan. Siis ilman ajanvarausta!

Koska kuva ei mitään hälyyttävää näyttänyt, niin sain valita odotanko tunnin vai tulenko iltapäivällä uudelleen putsattavaksi. Valitsin jälkimmäisen, sillä piti välissä tehdä vähän laittomuuksia (jos jäisin kiinni hieromisesta, niin minua sakotettaisiin 1000 taalaa/ajanvarauskirjassa seisova asiakas; mutta minulla ei siis tokikaan ole minkäänlaista ajanvarauskirjaa, joskin harkitsen sellaisen hankkimista, sillä kaikessa suvaitsevaisuudessaan Pohjois-Karoliina sallii toimia vyöhyketerapeuttina ilman lupaa. Paitsi että siis minähän vaan "harjoittelin ilmaiseksi perhepiirissä tulevaa ammattiani". Juu, ja samainen P-Karoliina kyllä toivoo minun liittyvän liittoon opiskelijajäsenenä, jotta voisin maksaa muutaman roposen tästäkin ilosta.)

Pääasia -ja tämänkin kirjoituksen aihe- oli kuitenkin se Suomeen ikävöimään jäänyt hammas, joten takaisin palvelukulttuuriin ja vuotavaan ikeneen. Ei ollut kovin mukavaa, kun kuoppaa putsattiin, mutta noin kahdeksantoista kertaa mukavampaa kuin (samaisen kolon) päivystysputsaus viime kesänä Pirkkalassa, jolloin sinne tungettiin se kymmenen senttiä (hah, reilut kaksi intsiä) sideharsoa. Kumpaa itse preferoisit: A: "Tiedän, että tämä on epämukavaa, mutta joudun kiskomaan vielä kolme kertaa" vai B: "Ei tulehdukseen mikään kipulääke tepsi, se on nyt vaan pakko saada puhtaaksi."

Kanava on siis taas putsattu (ja kunnian ja omantunnon kautta lupaa pyhästi pujotella hammaslangan sillan alitse aiempaa useammin) ja antibiootit määrätty. Ne ovat täällä kirkkaan sinisiä, joten varmaan ne tehoavatkin nopeammin. Lisäksi sain purskutettavaa desinfiointiainetta eli kyllä taas rouva myrkyttyy niin, että kestää muutama kuukausi saada vatsa toimintakuntoon. Ja edelleen tykkään kovasti siitä, että kaikki tapahtui yksityisellä hammasklinikalla ja lasku menee vakuutusyhtiöön. Nyt olen myös aloittanut likeisen suhteen CVS:n kanssa eli jatkossa kaikki reseptit lähetetään sinne suoraan sähköisesti ja vakuutusyhtiön korttia vilauttamalla ne saa lunastettua kotiin. Vaikka ei CVS:ssä asiointikaan halvaksi tule, sillä se on samalla roskaruokakauppa, kemppari, toimistotarvikevarasto, tupakkakioski ja karkkitiski. Täytynee ensi kerralla asioida autokaistalla niin ei tule ylimääräisiä (koulutarvike)houkutuksia.

Mutta kevät on siis tullut kaupunkiin ja se näkyy siinä, että puut ovat kukassa (ne siis kukkii ensin ja lehdet tulee sitten myöhemmin) ja rentukat sekä sinivuokot putkahtelee esiin. Linnut laulaa aamuisin niin, että korvat särkyy ja oravat parveilee viiden hengen kilvoittelulaumoissa. Sorsat meinasivat hyökätä kimppuun tämänpäiväisellä lenkillä, näin jonkun piisamin lillumassa ja haukka katseli puun latvasta. Myös kilpikonnia on jo nähty lämmittelemässä kivellä ja paskahuussi on täynnä muurahaisia. Hämiksiä tässä siis vielä odotellaan, mutta varma kevään merkki saapui tänään: meksikaanot leikkasivat ruohon ja myrkyttivät jalkakäytävän välireunukset rikkaruohoja vastaan. Onneksi vielä on kylmää (15 celsiuksen puolella) ja UV-säteily on kohtuullinen. Ihania ulkoilukelejä siis!

Hampaatkin ovat kohta kunnossa (yksi kruunu vielä odottaa vuoroaan) ja seuraava tulehdusvaara on sitten vasta juhannuksen jälkeen, kun likka lähtee siskon matkassa Suomeen. Mutta sitä ennen voi tapahtua vaikka mitä eli lienee parasta tarttua Miss Susanin opukseen ja yrittää ottaa selkoa Miss Katan muistiinpanoista. Sillä en tiennyt edes mitä tarkoittaa sprain (nyrjähdys), vertigo (huimaus) tai leverage (vipuvoima). Nyt tiedän, mutta se muistaminen onkin sitten toinen juttu. Positiivista tässä on se, että opiskelutoverit arvioivat ymmärtäneensä 30% siitä mitä opettaja puhui; minä ymmärsin 90%. Mutta aktiiviseen käyttöön on vielä matkaa ja kokeissa latina ei kelpaa, oikeinkirjoitus on oltava amerikankieltä. Kokeilkaapa muuten sanoa (englanniksi): diathronic, meatus, cartilaginous ossification, xiphoid process tai squamosal suture.

 Ja sitten tarttis täyttää netitse (20 taalalla) lomake, jolla sais sitten luvan täyttää lomake (40 taalaa), jolla vois hakea lupaa (200 taalaa). Osaatteko muuten arvata, mikä maa osaa parhaiten rahastaa kaikesta? Kuten vaikka siitä, että jos on poissa harjoittelutunnilta, niin korvaaminen maksaa 25 taalaa tunti. Mutta kotitehtävät saa tehdä ilmaiseksi! Mutta jos et palauta niitä ajoissa (ennen kello 8 aamulla, jolloin on myös kirjauduttava sisään kouluun; jokainen yli viiden minuutin myöhästyminen tarkoittaa TUNNIN korvaamista), tai olet poissa kokeesta, niin lasku rapsahtaa...  Uusintakokeisiin ei siis ole varaa, joten aloitan opiskelun N-Y-T!






1 kommentti:

  1. Hi Dear!

    Onneksi en ole opiskelijana Ameriikassa! Sprain ja vertigo oli kovinkin tuttuja sanastostasi, mutta nuo muut.. huhhuh. Itse lähinnä joutunut oppimaan naarmujen ja haavojen ja mustelmien erilaisia "kuvaamis"? sanoja.

    Mutta samoin olen kovin kiitollinen ihanasta palvelusta hammaslääkärissä täällä Shanghaissa. Ihan toista kuin koto-suomessa, valitettavasti.

    Ihanaa kevättä ja mukavia kelejä!

    XXX

    Lotte

    VastaaPoista